Följ med till missionssjukhuset i Mpongwe

Anneli Dagernäs, regionledare för EFKs arbete i Afrika, tillsammans med sjukhusmedarbetarna Cecilia, Dickson och Miniver.

Anneli Dagernäs, regionledare för EFKs arbete i Afrika, befinner sig i Zambia för att möta EFKs partnerkyrka Mpongwe Baptist Association (MBA). Bland annat hinns ett besök på det sjukhus som MBA driver i Mpongwe - ett sjukhus som spelar en avgörande roll i landet. Här berättar Anneli mer om sitt inspirerande besök!

"En av de jag träffat är Miniver Mutesa (till höger på bilden), som är ny ledare för MBAs missionssjukhus sedan november 2023. Hon är utbildad montessorilärare och har jobbat med det i många år men också med mycket annat. Miniver är en mycket varm och driven person, som ser möjligheter där andra mest ser problem.

På missionssjukhuset i Mpongwe föds omkring 250 barn varje månad.

En av de största utmaningarna för sjukhuset är att befolkningen växer så snabbt i Mpongwe med omnejd. Detta gör att trycket på sjukhuset ökar hela tiden, och trots att man fått mer personal så är man underbemannade. Här behövs mycket uppmuntran till personalen så att de orkar. I julas ordnade Miniver till exempel med en jullunch för personalen för att visa sin uppskattning.

Lyfter vikten av fin miljö på sjukhuset

Miniver lyfter också vikten av att jobba som team på sjukhuset, och när vi sitter och pratar tillsammans med ansvarig sjuksköterska Cecilia och sjuksköterska Dickson är det tydligt: alla får chans att prata och de lyssnar på varandra. De delar med sig av de små förändringar de lyckats göra den senaste tiden, som till exempel att det finns filtar till alla bäddar! Och man har sått gräs och planterat blommor där det förut har varit grus, allt för att skapa en trevlig miljö. Miniver pratar om vikten av att ha en fin miljö på sjukhuset för patienterna. De drömmer också om att starta en enkel restaurang strax utanför sjukhuset, där man kan sälja Nshima (majsgröt) med tillbehör och på så sätt få in lite pengar till sjukhuset. Detta är de redan igång med att planera för fullt.

Den nya septiktanken som precis installerats med stöd från EFK.

Ett stort orosmoln har varit avloppssystemet på sjukhuset, som i stort sett har kollapsat. Därför gräver man nu nytt system och septiktank, med stöd från EFK.

Så inspirerande att möta människor som Miniver, Cecilia och Dickson, några av alla de fantastiska människor som vi har förmånen att samarbeta med."

/Anneli Dagernäs, regionledare för EFKs arbete i Afrika.

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.