Måla drömmen ung
”En process som har fått vara ett startskott för flera viktiga initiativ som inspirerar och berör unga i vår rörelse och i vårt land.”
Ungefär så kan man sammanfatta Måla drömmen ung som pågått under 2022-2023 och som avslutas nu i årsskiftet. Tillsammans med ungdomsledare, pastorer och andra engagerade har vi sökt Guds hjärta för nästa generation och genom en kartläggning över hela landet har vi börjat satsa på fem områden: Missionellt liv, Bibelläsning, Unga vuxna, Event för unga samt Psykisk hälsa.
Speciellt viktig blev helgen 13-15 januari på Hjälmargården då vi samlade cirka 100 ledare från hela landet som delade visioner och drömmar, sökte Guds vilja för nästa generation och tillsammans började planera det som vi vill satsa på framöver. Många bra förslag kom in och det är med stor glädje som vi ser att flera initiativ sjösatts nu under år 2023 och att fler drar igång under år 2024. Ett stort TACK till alla som engagerat sig, kommit med förslag och åsikter och som har varit med och sett att den här processen nått sitt mål.
Jenny Jonsson
processtödjare för Måla drömmen ung
Vad som är på gång inom varje område
Event för unga
Länge har vi väntat, pandemi och annat har dragit ut på processen, men nu är det äntligen dags för nästa nationella mötesplats för dig som går i gymnasiet! Under höstlovet år 2024 intar vi Subtopia i Stockholm för en maxad långhelg. Planeringen är igång och vill du engagera dig och vara med och forma eventet ska du vara med på höstens Festivalverkstad den 24-26 november. Projektledare är Julia Wellstam och Erika Åsberg. Läs mer och anmäl dig till festivalverkstaden här.
Psykisk hälsa
Alla möter vi utmaningen när det gäller psykisk hälsa hos unga i dagens samhälle. Som kyrka har vi inte alla redskap att möta den bredd av behov som finns, men vi har definitivt några viktiga nycklar att ge både ledare och ungdomar när det gäller att stärka den psykiska hälsan hos de ungdomar som församlingen möter. Under ledning av Erika Bergman, ledarutvecklare med fokus på missionell diakoni i Sverigeprogrammet, har det tagits fram en kurs för anställda ungdomsledare och ungdomspastorer när det gäller att bemöta psykisk ohälsa. Kursen kommer att hållas en gång per termin och vi ser över möjligheterna att erbjuda kursen till en bredare krets längre fram. Läs mer och anmäl dig till nästa kurs här.
Bibelläsning
Vi ser stora behov hos den unga generationen att leva närmare Guds ord. Det finns flera bibelläsningsmetoder och annat som kan inspirera och hjälpa ungdomsledare att förmedla Bibeln på ett intressant och givande sätt. Flera av dessa verktyg som vi stött på under Måla drömmen ung processen har vi samlat under ”Topptips” på vår nya resursbank Ladan. Den här resursbanken önskades av flera ledare under processens gång och med hjälp av EFK UNG bidragsspår Länk till annan webbplats. har vi kunnat att skapa ett verktyg som hjälper ungdomsledare med alltifrån aktivitetstips, lärjungaresurser och goda råd kring hur man håller en andakt. Kolla in hela resursbanken Ladan här.
Missionellt liv
Vi längtar efter fler ungdomar som ser den missionella kallelsen som en självklar del av det kristna livet. Detta fortsätter vi att jobba med bland annat genom Ung Pionjär samtidigt som vi tror att detta är ett genomgående tema som vi behöver lyfta i allt vi gör. I samband med formandet av det nya ungdomseventet blir det till exempel en tydlig utåtriktad del där vi funderar på hur vi bäst kan betjäna Botkyrka kommun, där lokalen Subtopia ligger. Även de nationella unga vuxna-initiativen som är i sin vagga kommer att ha ett tydligt utåtriktat DNA i flera delar.
Unga vuxna
Flera rapporter har kommit under de senaste åren när det gäller unga vuxna och deras tro. Inte minst Kristen tro på glid visar på att ca hälften av alla som var aktiva i kyrkan som tonåringar lämnar i tidig vuxen ålder. Vår uppmärksamhet har därför riktats mot unga vuxna och vi behöver organisera oss och satsa mer på den här åldersgruppen på olika sätt, inte minst genom ledarträning och att utmana församlingar att se gruppens specifika behov lokalt. Det är också viktigt att göra detta till en nationell fråga då gruppen karaktäriseras av att flytta mycket till nya städer och där ser vi att ett starkare kontaktnät mellan olika unga vuxna-grupper borde vara självklart. Är du ledare i ett unga vuxna-sammanhang, anställd eller ej, så ska du gå med i Facebook-gruppen: EFK ledare: Unga vuxna Länk till annan webbplats.
Där släpper vi information om vad som händer framöver: digitala ledarträffar och ett stundande nationellt event bara för Unga vuxna i Göteborg mars 2024. Missa inte det!
Kontakta Jenny Jonsson för frågor eller idéer kring unga vuxna.