Ung ledare - bibelskola och tjänst
Det behövs både fler pastorer och ungdomsledare i våra sammanhang. Våra unga bär på mycket driv och längtan, men tiderna har ändrats. Behovet av tydlighet och stödjande funktioner har blivit ännu viktigare för att våga ta steget ut i församlingstjänst. Därför finns Ung Ledare – bibelskola & tjänst i ett.
Kombination av studier och tjänst i församling
Grundupplägget innebär att man under ett år studerar på 50% och samtidigt är anställd som ”lärling” på 50% i församlingen.
Studiedelen kommer ha ett grundupplägg på fyra kursveckor utifrån Götabro, samt relevanta ungdomsevent utifrån EFK. Utöver detta kommer man ha 15h studier/vecka på distans. Den övriga tiden jobbar man i församling. En stor fördel är om man som församling tar emot ett team på två personer. Då blir man inte lika ensam i de uppgifter man jobbar med.
Lärling under ett år
Utifrån arbetet med de olika bibelskolekurserna vet vi att det är många som är intresserade av den här typen av upplägg. Det finns massor av unga ledare som drömmer och längtar efter att få jobba i församling. Men många unga tvekar och vågar inte ta steget in i tjänst. Orsakerna till det är flera, men en av orsakerna är att man känner sig väldigt liten inför det stora uppdraget att leda andra unga och att ungdomsledartjänsten ofta känns väldigt ensam.
Självklart är drömmen för en församling när man anställer en ung vuxen att de viger 3 år eller mer redan från start. Men nu ser tiderna annorlunda ut och ganska få kan se sig själva göra det redan från start. För många handlar det om att få pröva innan man går in ett större åtagande.
Vi hoppas och tror att detta upplägg ska göra att fler ska våga ta steget ut i tjänst och hitta sin väg in i församlingstjänst framåt. Och för de som Gud har andra framtida vägar för hoppas vi att ett sådant här år kan bli en riktigt bra erfarenhet. Såklart är förhoppningen att många efter det här året fortsätter som anställda i församlingen.
Ung Ledare men pionjär inriktning
Vi jobbar för att starta ett spår för de som längtar efter att finnas med i pionjära satsningar. I år kommer det finnas möjlighet att vara lärling i en församlingsplantering i Linköping. Anställningen blir då på lägre procent då pionjära satsningar sällan har möjlighet att anställa på halvtid. Inför nästa år hoppas vi på fler platser. Vi önskar även utveckla Ung ledare så att deltagarna kan få välja att få delar av sin undervisning just kopplat till det missionella och pionjära.
Mer praktisk information
Här nedan kommer lite mer utförlig information kring upplägg, ekonomi och hur man går till väga när det gäller upplägget i en församling. Obs! Saker i upplägget kan komma att justeras.
Studiedelen på Örebro folkhögskola (Götabro)
- Fyra kursveckor på Götabro (vecka 34 och 49, 2024; vecka 12 och 22, 2025)
- Kick off dagar för EFK-ungdomsledare på Hjälmargården (tis-ons vecka 38)
- EFK:s medarbetarkonferens (12-14 nov 2024)
- Ungdomseventet (vecka 44)
- Digitalundervisning och litteraturläsning ca 15 timmar övriga veckor
- Personal från Götabro (Örebro folkhögskola) och Sverigeprogrammet kommer finnas med som mentorer löpande under hela året för att stötta både arbetet och studiedelen.
Lärlingstjänsten i församlingen
- En lärlingslön, första året som lärling. Lönen är inidividuellt satt, men ofta innebär det ca 70% av ordinarie lön för en halvtidstjänst. Detta beror också på vart i Sverige man anställs och vilken typ av tjänst det gäller.
- Boende och mat står den anställde för själv, men självklart är det till hjälp om boendekostnaden kan hållas låg eller om det finns boende tillgängligt.
- Önskvärt är också om församlingen kan stå för resekostnader i samband med resor till och från studietillfällena på annan ort.
- Tydlig handledning på plats. Vår önskan är att man träffas och stämmer av vid minst ett tillfälle / vecka. Avstämingen ska rymma både praktiska kalenderfrågor men också ha tid för att processa det som händer och sker i arbetet.
- Tydlig beskrivning av arbetsuppgifter och avgränsningar. Tydliga (och rimliga) förväntningar är avgörande för att arbetet ska fungera bra.
Vanliga frågor
Är det inte mer jobb att anställa en ungdomsledare på det här sättet?
Självklart behöver den anställde handledning 1-2 timmar i veckan, men du får också stöd från Götabro i detta på ett sätt du inte skulle få vid en vanlig anställning. Så med andra ord kan det krävas lite mer tid av er, men detta kompenseras med att ni och den anställde får ett helt annat stöd från Götabro och EFK.
Hur går processen till för att få medarbetare?
- Från april till och med juni 2024 kommer vi samla in och processa ansökningar från alla som vill gå det här året.
- Maj och juni kommer vi jobba med att matcha personer med de församlingar som vill finnas med i detta.
- Om en församling på egen hand hittar lösningar med personer där det här upplägget skulle passa för så går det självklart bra. Men upplägget kommer utgå från att man redan har processat tron och efterföljelsen till Jesus, företrädesvis på en bibelskola.
Om ni som församling är intresserade av att finnas med i det här upplägget till hösten 2024 önskar vi att ni hör av er till via mail till Julia Wellstam
Det vi önskar är en kort beskrivning av församlingen och vilka uppgifter ni ser att den anställde ska få jobba med och vara ansvarig för. Vi vill även veta hur upplägget kring handledning se ut och vem som kommer handleda (max en A4).
Kontaktuppgifter
Tveka in att höra av er till oss:
- Julia Wellstam Ledarutvecklare EFKs Sverigeprogram inriktning unga/ Götabro bibelskolor
- Krister Petersson Länk till annan webbplats. Götabro bibelskolor
- Lisa Fredlund Ledarutvecklare EFKs Sverigeprogram
- Johannes Stenberg Ledarutvecklare EFKs Sverigeprogram inriktning pionjär