Ferro och Anna-Maria har lärt sig att luta mot Gud
Församlingsplantering tar tid och kräver både tro och tålamod. Det har EFKs missionärer Ferro och Anna-Maria Mehmedovic stor erfarenhet av, även innan arbetet för ungefär ett år sedan försvårades rejält på grund av hög smittspridning och hårda restriktioner.
De jobbar pionjärt i spanska Valencia för att nå människor som ingen idag når med evangeliet. Bland annat stödjer de församlingsplanteringsteam som arbetar med relationsbyggande och lärjungaträning. Dessutom finns paret i ett team som lever nära den spanska mc-världen. De når in i en värld av människor som vanligtvis aldrig sätter sin fot i en kyrka och som lever enligt egna sociala normer och värderingar. Här vill teamet förmedla tro, hopp och kärlek och visa på Guds rike som alternativ. Under åren har de byggt vänskapsrelationer med människor i mc-miljöerna och många fina samtal har lett till att de nu börjar kunna dela evangeliet.
Relationer och lärjungaträning tar tid. Spanien är ett sekulariserat land och Ferro och Anna-Maria berättar att det finns en kyla och distans som gör det svårt att komma in i samhället och bygga meningsfulla relationer. I synnerhet i arbetet nära mc-världen rör de sig i sammanhang där få
utomstående rör sig. I ett resultatstyrt samhälle lyfter Ferro och Anna-Maria fram vikten av att se frukten på fler sätt än genom att enbart räkna antalet frälsta. Inte minst när man riktar sig till människor som befinner sig väldigt långt från kyrkan.
– I mc-missionen ser vi hur människor vi mött börjat ändra sina attityder och närmat sig Gud, även om de inte börjat tro, berättar Ferro. Det är stort.
I tron finns en optimism
Genom åren har de lärt sig att luta sig mot Gud och orden tro och tålamod har följt med dem i hela deras missionstjänst.
– Jag kan vara ganska grinig och butter, säger Ferro och ler. Men jag har samtidigt den där inneboende optimismen som jag tror måste finnas i tron. Den gör att jag inte ger upp. Jag kan klaga och gnälla, men jag sätter min tillit till Gud och så efter en tid har det som verkade omöjligt ändå löst sig.
Han lyfter ett exempel. För ett år sedan var de sju ”gubbar” i mc-teamet, men bara två av dem hade motorcyklar.
– Det kändes hopplöst och jag bråkade med Gud. Men så idag ett år senare, mitt i pandemin, har vi fått tag på sju motorcyklar.
Nu är en tid att fylla på från Gud
När vi möts över skärmen har restriktionerna i Valenciaregionen precis skärpts på nytt och nu råder utegångsförbud på kvällar och nätter. Under en av de många nedstängningar som de upplevt det senaste året fick Anna-Maria själv erfara att det här kan vara en tid för påfyllning.
– När allt är nedstängt finns inget annat än att komma till Gud. Jag tror att det här kan vara en tid för oss att bearbeta besvikelser vi bär på och tanka in från Guds källa, säger hon och fortsätter:
– För det här ska inte ta kål på oss. När det här släpper ska vi vara beredda att jobba med ny kraft.
Vill du vara med och stötta arbetet i Spanien?
Ge en gåva: Swish 900 4037 eller bg 900-4037. Märk din gåva med projektnummer "49531".
Den här texten publicerades först i specialnumret av tidningen Direkt i mars 2021 Öppnas i nytt fönster.. Text: Kristina Sandin