Linalie: En hoppfull viskning från framtiden

Linalie Newman, EFKs missionsdirektor.

Härlig är jorden, härlig är Guds himmel,
Skön är själarnas pilgrimsgång
Genom de fagra riken på jorden
Går vi till paradis med sång

EFKs missionsdirektor Linalie Newman skriver om att låta julens ljus och stjärnor få bli en hoppfull viskning från framtiden.

Orden från den välkända psalmen ljöd stillsamt över kyrkogården. Flera hundra människor stod tätt tillsammans med blicken fäst på ljusen som fladdrade i vinden. Det var Allhelgonahelgen 2021 och jag stod där tillsammans med de andra och tänkte på dem som gått före, de som vandrat in i paradiset med sång.

Psalmen kallas även för pilgrimspsalmen. Ordet pilgrim betyder främling och används om den som är på vandring till heliga platser. En kristen pilgrimsvandring kan vara lång, till exempel till Santiago de Compostela i Spanien, eller en kortare vandring alldeles nära där man bor.

På ett sätt är hela våra liv som kristna en pilgrimsvandring. Vi vandrar mot ett heligt mål, en dag ska vi få dela evigheten med Gud. Men varje dag är redan fylld av heliga platser. Vi möter Gud i naturens skönhet, i värmen hos en vän, i bibelordet, i förundran över ett nyfött barn, i sången och musiken.

Nu ljuder snart den välkända psalmen igen, när vi om några veckor firar jul. Den var från början en dansk julpsalm och här i Sverige sjungs den både på begravningar och runt jul. I tredje versen påminns vi om änglarna som sjöng för markens herdar. Människa, gläd dig! Frälsarn är kommen, var deras budskap.

Vi lever i en värld som är full av brister och behov men trots det kan vi på djupet känna glädje över detta: Gud blev människa. Jesus tog den längsta vandringen, den från himlen ner till jorden, för att vi en dag ska få vandra in i evigheten. Låt julens ljus och stjärnor få bli en hoppfull viskning från framtiden. En dag kommer allt att bli bra igen.

Frid över jorden Herren bjöd.

Text: Linalie Newman. Den här texten publicerades först i EFKs tidning Direkt i december 2021. Öppnas i nytt fönster.

Julinsamling: Ge en julgåva!

Under en lång tid kommer vi att behöva återta förlorad mark. Miljontals barn har tappat ett helt skolår när skolor tvingats hålla stängt. FN beräknar att den globala fattigdomsbekämpningen kan ha tappat mer än ett decennium. Men vi ger inte upp. Vi kan fortfarande kämpa och ta hand om varandra och vår jord.

Ge en julgåva till de som bäst behöver! Öppnas i nytt fönster.