EFK bön vecka 13, 25-31 mars 2019

alt

Beira. Foto: Mercy Air

Katastrofläge i Moçambique

De flesta av er har förmodligen hört om det som hänt i Moçambique och några länder runtomkring. Torsdag 14 mars drog en cyklon in över dessa länder och den har orsakat enorma skador och mänskligt lidande. På Ekot omnämndes det förra veckan som "en av de värsta katastroferna hittills på södra halvklotet". I Moçambique, där vi i Evangeliska Frikyrkan har arbetat under en lång tid, är skadorna omfattande och det befaras att antalet omkomna är stort. Eftersom de flesta kommunikationskanaler slagits ut är det svårt att få en klar bild av läget men det rapporteras om att staden Beira, som är nästan lika stor som Göteborg, är till 90 % förstörd. Vår systerkyrka i Moçambique, IUBM, ett samfund som vi var med och grundade, berättar att minst 16 av deras kyrkor i området har förstörts. Men framför allt berättar de att behovet av förnödenheter som mat, sjukvård, rent vatten och någonstans att bo är mycket stort.

IUBM vädjar nu till oss om hjälp och vi har därför startat en katastrofinsamling för att kunna ge akut hjälp till de drabbade. EFKs missionär Fabio Guimaraes, utsänd av vårt brasilianska partnersamfund CIBI, reste i fredags till Beira tillsammans med en av IUBMs pastorer för att bilda sig en uppfattning om situationen och dess omfattning.

Vill ni veta mer om situationen kan ni besöka efk.se/mocambique2019 som vi försöker uppdatera så fort vi får ny information.

/Anneli Dagernäs, regionledare för EFKs arbete i Afrika

Böne- och tacksägelseämnen:

  • Be för våra syskon i Moçambique och alla som drabbats av den ofattbara katastrofen. Be för alla som saknar familjemedlemmar eller vänner, alla som förlorat sina hem och alla som nu står utan mat, sjukvård och rent vatten.
  • Be att vi i EFK tillsammans med IUBM ska kunna ge akut hjälp i den svåra situationen.
  • Tacka för de långsiktiga och goda relationer som vi i EFK har med våra systerkyrkor och samarbetsorganisationer i vårt internationella arbete.