Sista Frizon söker Guds röst

Årets första festivaldeltagare checkar in med sina mobiltelefoner och legitimation. Foto: Emmanuel Ingelsten

Idag börjar den 20:e upplagan av festivalen Frizon. Närmare 3000 betalande deltagare, mer än dubbelt så många som förra året, väntas komma till festivalen som firas med devisen "Frizon - en festival inför Gud".

Det råder febril aktivitet. 400 volontärer bygger upp mattorg och skriver skyltar. Snart öppnar festivalområdet. Frizon firar tjugonde festivalen men det är också den sista. I maj meddelades nämnligen att det inte blir någon fortsättning för festivalen. Med tanke på vikande deltagarsiffror var det ett väntat besked för några. Men många höjde också kritiska och sorgsna röster - bland annat i flera artiklar i tidningen Dagen och på sociala medier.
- Efter beskedet har vi jobbat med inriktningen att årets festival ska vara en fest då vi firar 20 bra år, säger Julia Martinsson som tillsammans med Josef Maxson och Samuel Wejde arbetat som projektledare för årets festival.

Bland köande festivaldeltagare och volontärer märks det att projektledarna lyckats. Här är rösterna glada och förväntasfulla. Många vill vara med. Årets festival ska firas, om än med ett uns av vemod. Bland årets medverkande märks bland annat Frizonveteranerna Hansam som gör en exklusiv återförening på festivalen. Från USA kommer både ett lovsångsteam från Bethel Church i Redding och författaren och aktivisten Shane Claiborne som predikar och håller seminarium. De bokningarna är typiskt Frizon - det är en plats för både karismatisk lovsång och samhällstillvänt engagemang. [Här kan du se festivalens program.] Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Unga blickar framåt

Julia Martinsson berättar att många har hört av sig och tackat för allt som Frizon har fått betyda:
- En ung tjej hörde av sig och vädjade till oss att beslutet skulle ändras. Frizon hade betytt så mycket för hennes tro på Gud. Det var ett långt mail och precis i slutet av mailet skrev hon att om beslutet stod fast så var hon ändå övertygad om att det skulle komma något nytt och bättre.

Julia berättar att just de unga som hör av sig ofta säger att de tror att det kommer något nytt, bättre. De som är kritiska och ledsna är ofta de som kanske var med på Frizon när det startade, som inte har följt hela utvecklingen. En pusselbit i vad som kan komma efter Frizon är samtalet på lördagen där EFKs nyvalda missionsdirektorer Linalie Newman och Ingemar Forss vill lyssna in unga röster Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Att urskilja röster

Årets festival har tema Röster och tematexten är utformad som en bön Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.:

Gud, din skapelse blöder och tycks mer vilsen än någonsin. Vad innebär det att vi är sända till den här världen och hur ska vi använda vår egen röst? Vår förmåga att lyssna efter och ledas av Din röst drunknar och krockar med vår tids dyrkan av det egna. Hur lär vi oss att lyssna i en omgivning som överröstas av brus?

Delar av årets tematext.

Seminarierna och gudstjänsterna gre deltagarna tillfälle att söka Guds röst och fundera på vilka röster vi lyssnar på i våra liv.

Tillsammans inför Gud

Nu är det bara minuter tills festivalområdet öppnar. Någon ropar i en komradio, en hårddisk saknas, kylskåpet backstage har gått sönder och allt är som det ska när ett festivalområde byggs upp.
- Det är så häftigt att göra Frizon tillsammans. Alla människor som kommer hit och gör sin grej och tillsammans blir det en festival inför Gud. I år ska vi fira det, avslutar Julia Martinsson


Frizon är en festival som arrangeras av samfundet Evangeliska Frikyrkan. Festivalen har haft ett brett och brokigt program som samlat unga från den egna kyrkan, men också från andra kyrkor och de som inte har en kristen tro.

Ta gärna kontakt med oss inom EFK!

Linalie Newman

Linalie Newman
Missionsdirektor

070-441 62 15

linalie.newman@efk.se

Josef Maxson

${contact.email}

Ingemar Forss

Ingemar Forss
Missionsdirektor

070-981 55 10

ingemar.forss@efk.se