Mariana fick skolstöd genom Barnhjälpen – idag är hon själv med och gör skillnad för barns rättigheter!

Som barn fick Mariana stöd genom Barnhjälpens projekt i Fortaleza. Idag leder hon ett nytt och viktigt initiativ för barns rättigheter i samma stad.

När Anna-Maria Jonsson, regionledare för EFKs arbete i Latinamerika och Iberiska halvön, äntligen fick möjlighet att resa till Brasilien igen var det för att besöka såväl några av de många Barnhjälpenprojekt som vi stödjer i landet, som den nystartade satsningen för att bekämpa korruption. När hon träffade ledarna för det viktiga antikorruptionsarbetet påmindes hon plötsligt om värdet av Barnhjälparnas trogna stöd.

Anna-Maria Jonsson är precis hemkommen från en fyra veckors resa i Brasilien efter en lång tid i Sverige utan möjlighet att resa på grund av pandemin. Ett av huvudsyftena med resan handlade om en ny insats som startats i år och som utrustar kyrkor att bekämpa korruptionen i sju städer i nordöstra Brasilien.

- Det är ett nytt tänk – och ett oerhört utmanande område att ge sig in på. I varje stad har vi anställt en person som leder arbetet, som samlar frivilliga och som utmanar församlingarna till handling. Hela rekryteringsprocessen för dessa sju har skett online då det inte var möjligt att resa ens inom landet. Vi annonserade och kontaktade pastorer och kyrkor för att höra oss för om vem som skulle vara lämplig. Rekryteringen var ju viktig för hela insatsen och urvalet gjordes via intervjuer och referenser. Vi bad mycket att Gud skulle sända rätt person på varje plats, berättar Anna-Maria och fortsätter.

- När jag fick möjlighet att träffa dem blev jag så glad och nöjd över att vi valt just dessa. Vilka personer, hög kompetens och med hjärtat på rätta stället!

Hela gänget som arbetar med den nya antikorruptionssatsningen.

Mariana är ansvarig för insatsen i Fortaleza

Och det var vid det här mötet som Anna-Maria alltså påmindes om värdet av Barnhjälparnas trogna stöd:

- Vår träff pågick i fem dagar och mot slutet kom Mariana fram till mig. Hon är ansvarig för insatsen i Fortaleza. Hon berättade att hon under sin uppväxt varit fadderbarn inom Barnhjälpen. Hon har fått möjlighet att gå i skola och utbilda sig och idag är hon högskoleutbildad och anställd i vårt projekt som en av nyckelpersonerna. Hon berättade då hur viktigt projektet i Fortaleza varit och hur hon också via projektet fick kontakt med församlingen. Nu får hon vara med och göra skillnad för barns rättigheter genom att bekämpa korruption. Vilken återbäring på den investering som gjorts!

- Jag är så glad och stolt över det vi får betyda i barns liv genom Barnhjälpen, avslutar Anna-Maria.

Här kan du läsa mer om projekten:

Denna text publicerades även i nyhetsbrevet Utblick från EFKs internationella arbete i december 2021. Prenumera på Utblick så får du berättelser som denna en gång i månaden - direkt i din inkorg! Öppnas i nytt fönster.