Fritidsaktiviteter räddar barn från gatan

Eftersom skolan i Brasilien bara fungerar halvdagar är läxläsning en stor del av skolarbetet. Om föräldrarna inte har någon utbildning och måste arbeta hela dagarna innebär det dels att barnen inte får något stöd för sin skolgång och dels att de får klara sig själva när föräldrarna inte är hemma. För att förhindra att barnen hamnar på gatan och inte kan avsluta sina studier stöds tio projekt i Brasilien så att de kan erbjuda värdefulla aktiviteter när barnen inte finns i skolan samt stödja dem i deras skolarbete.

Vad har vi uppnått i projektet?

I projekten får barnen möjlighet att få hjälp med sina läxor så att de kan få bra studieresultat. Förutom detta får de utveckla olika typer av mer kreativa aktiviteter som man inte har möjlighet att göra i den vanliga skolan. Det handlar om olika typer av idrott (fotboll, volleyboll mm) men också om att lära sig att dansa och spela instrument. Förutom detta ges barnen möjligheter att läsa böcker, leka, baka, måla, pyssla osv. På flera platser finns datasalar där barn från marginaliserade områden får tillgång till datakunskap som man annars inte ens kunde drömma om. Detta blir viktigt för möjligheten att få arbete i framtiden. Parallellt med verksamheten riktad till barnen finns uppföljningsverksamhet kopplat till barnens familjer med regelbundna träffar och föreläsningar för föräldrarna.

Vad vill vi göra mer?

  • Det finns oändliga behov för de marginaliserade barnen som finns i projekten. Många har varit med traumatiska upplevelser och behöver stöd genom kurator och psykolog.
  • Vi vill att fler platser i landet ska kunna få stöd via detta projekt.
  • Det finns behov av att utveckla de som arbetar i projekten så att de har kunskap och kapacitet att arbeta med barnen på ett bra sätt.

Robson såg sin bror mördas i gängbråk

Robson de Sousa Alves har deltagit i fritidsprojektet i slummen i Rio de Janeiro. Robson har haft en svår tid då han såg sin bror mördas i ett gängbråk. I samband med det fick han stöd i församlingen som bedriver projektet för att komma över sitt trauma. Nu när han är 14 år så satsar han på studierna och är med på stödundervisningen och fotbollsskolan. Han har goda förutsättningar att utvecklas i framtiden och vill senare bli volontär i projektet, som hjälper andra barn med deras svårigheter och visa på att rätt val kan förändra riktningen i livet.

Du kan stödja projektet genom att bli fadder genom Barnhjälpenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Projektet rekommenderas även för en Ge för livet-kampanj.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig!

Anna-Maria Jonsson
Regionledare för Latinamerika och Iberiska halvön (Portugal och Spanien)
019-16 76 82
0703868231

anna-maria.jonsson@efk.se

Projektet kunde inte hittas

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.