Konferensens historia

Torpkonferensen är en årlig, kristen konferens som äger rum på kurs- och konferensplats Torp, cirka 15 kilometer väster om Kumla några mil utanför Örebro. Fortfarande på samma gård som den första konferensen anordnades på 1887. Konferensen samlar upp emot 15 000 besökare varje år och riktar sig till alla åldrar.

Midsommarhelgen 1887 hölls den första Torpkonferensen som även blev den officiella starten på Helgelseförbundet, ett av de samfund som numera är en del av Evangeliska Frikyrkan (EFK). Gårdsarrendatorn Edvard Hedin bjöd in till ett tre dagar långt möte som besöktes av mellan 2-3000 personer. Redan 1891 var man uppe i 6000 besökare på midsommardagen och ryktet om konferensen spred sig långt utanför Närke.

Konferensen har sedan dess präglats av denna början och värnar idag om sina rötter samtidigt som det självklart har förändrats lite. Under större delen av 1900-talet var det även platsen för Helgelseförbundets årsmöte.

Numera kännetecknas konferensen fortfarande av gudstjänster i Ladan men även av stora barn och ungdomsmöten som samlar upp till 1200 personer på ett barnmöte och upp emot 700 ungdomar i tonårstältet. Och till livs är det inte längre smörgås och mjölk, numera finns det ett flertal alternativ på området, allt från dagens lunch, sallader och smörgåsar till hamburgare och nachos.

Du kan läsa mer om Torpkonferensens bakgrund på Intresseföreningen för Riseberga bönhus.