Ge barn rätt till skolgång

För minoritetsgruppen Lahu i norra Thailand ger elevhemmet i Phrao en möjlighet för barnen att studera eftersom bergsbyarna ligger otillgängligt och saknar skolor. På elevhemmet bor 41 barn som går på den statliga skolan under terminerna. I december var det julfest och 23 elever fick stipendier. Utan Phrao hade detta varit omöjligt eftersom föräldrarna är fattiga och barnen ofta måste jobba för att bidra till familjens försörjning. Samtidigt är familjen och det sociala nätverket det viktigaste för barnen och därför arbetar vi i EFK tillsammans med vår thailändska partner Thai Lahu Foundation (TLF) för att stärka familjen och deras möjligheter att vara självförsörjande, stolta över sitt ursprung och förstå vikten av utbildning i framtiden.

Vad har vi uppnått i projektet?

  • Barnen är tillbaka i skolan igen efter nedstängningen under pandemin. Både lärare och barn jobbar hårt för att ta igen förlorade kunskaper.
  • Man odlar ekologiska grönsaker, föder upp grisar och kycklingar i liten skala för att vara självförsörjande. Barnen får många praktiska kunskaper.
  • Under året har barnen deltagit i scoutverksamhet, sportaktiviteter och gudstjänster.
  • På julfesten tog de äldre barnen stort ansvar och ordnade det praktiska, men bidrog också med sång, dans och ett juldrama.
  • Föräldrautbildning för 40 föräldrar, som bidrar till att stärka familjen, ge kunskap om barns utveckling och förhållningssätt.

Vad vill vi göra mer?

Tillsammans med TLF arbetar vi i EFK långsiktigt med hela familjen där föräldraträning, undervisning om barns rättigheter och självförsörjning ingår. Som minoritet i Thailand är Lahu diskriminerad men genom att få större kunskap växer självkänslan och de kan själva börja hävda sina rättigheter. Målet för 2021 är att:

  • Stötta de elever som har kapacitet men inte ekonomisk möjlighet att studera vidare genom en stipendiefond.
  • Ge personalen fortbildning i att hantera barn med trauma.
  • Ge tonåringarna kunskap om reproduktiv hälsa.
  • Fortsätta föräldrautbildningen för att ge kunskap om barns utveckling och ge föräldrar verktyg att visa omsorg och skydda sina barn.

Heng bor på Phrao elevhem

Heng är sex år. Han kommer från en by långt upp i bergen där han bor med sin familj. Hans pappa har hiv/aids och har suttit i fängelse på grund av droger. Hengs äldre bröder har hoppat av skolan för att hjälpa till med försörjningen. Heng berättar att det är bara ibland som man kunde äta sig riktigt mätt hemma och han var ledsen att pappa inte hade råd att köpa skoluniform så han kunde börja skolan. Ibland var han rädd när det var stökigt hemma. Idag bor Heng på Phrao elevhem under terminerna och går i förskoleklass. Han älskar skolan och att spela fotboll med sina nya kompisar. Här känner han sig trygg och glad, säger han. Familjen träffar han på loven, men längtar alltid tillbaka för det är en speciell atmosfär på Phrao. Och jag tänker, här möter han Guds kärlek.

Insamlingsnummer 48250 · Ge för livet 68250

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig!

${contact.email}

Projektet kunde inte hittas

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.