Ge barn rätt till skolgång

I bergsbyn Ban Kon Muang bor minoritetsbefolkningen Lahu och hit når inte Thailands välstånd och reformer. Barnen får hjälpa till att försörja familjen och hamnar då ofta i Chiang Mai där risken finns att de exploateras och utnyttjas på olika sätt. För att ge möjlighet för barnen att gå på den statliga skolan får de därför bo på elevhemmet i Phrao under terminerna, där de får omsorg och hjälp att klara studierna. Samtidigt är familjen och det sociala nätverket i byn det viktigaste för barnen och därför arbetar EFK tillsammans med vår thailändska partner Thai-Lahu-Foundation (TLF) för att stärka hela familjen och deras möjligheter att vara självförsörjande och stolta över sitt ursprung.

Vad har vi uppnått i projektet?

På elevhemmet Phrao bor Som Sam och hans familj och de tar hand om barnen under terminerna. Veckorna fylls med aktiviteter förutom skola och läxläsning. Några höjdpunkter under senaste halvåret:

  • Ungdomsläger med andakter och bibelstudium, sportaktiviteter och undervisning om pubertet och hur man undviker människohandel och utnyttjande.
  • Julfest där barnen hade sång, dans, lekar och dekorationer
  • En bordtennistävling där flera elever lyckades ta medaljer.
  • Alla elever klarade sina examensprov och 24 elever gick ut med goda kunskaper och betyg vid sommarlovet i mars.

Vad vill vi göra mer?

Tillsammans med TLF arbetar EFK långsiktigt med hela familjen där föräldraträning, undervisning om barns rättigheter och självförsörjning ingår. Som minoritet i Thailand är Lahu diskriminerad men genom att få större kunskap växer självkänslan och de kan själva börja hävda sina rättigheter. Målet för 2019 är:

  • Att fortsätta involvera föräldrarna att ta ett allt större ansvar för elevhemmet, både ekonomiskt och genom arbetsdagar.
  • Att stötta eleverna för vidare studier och också ge möjlighet för barn med särskilda behov.
  • Att arbeta aktivt för att stötta barn som bär på trauman.
  • Att föda upp griskultingar och bli självförsörjande på kött.

På Phrao elevhem finns plats för framtidstro!

Nipharat, 13 år, ser inte trött ut trots att hon precis kommit hem ifrån en scouthajk där man sovit i tält och lagat mat över öppen eld. Nu är det inte långt kvar till sommarlovet då hon åker hem till föräldrarna i byn där hennes pappa är pastor. Själv drömmer hon om att bli flygvärdinna. Nipharat berättar hur ledsen hon var att lämna familjen när hon var yngre, men är så glad för möjligheten att studera. Hon berättar stolt om hur hon fått bra betyg och vunnit en volleybollturnering. På Phrao elevhem finns plats för framtidstro!

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig!

Anneli Nilsson
Ansvarig för fokusområdet Barns rättigheter i Region Asien


anneli.nilsson@efk.se

Insamlingsbehov

Insamlingsnummer: 48250
Insamlingsbehov: 223 000 kr

Insamlat: 227 374 kr Kvar att samla in: 0 kr

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.