EFK startar katastrofinsamling för de drabbade i Moçambique

Foto: Mercy Air / Staden Beira, Moçambique

Det kraftiga ovädret i sydöstra Afrika har svårt drabbat Malawi, Moçambique och Zimbabwe Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Situationen är mycket svår och det är ännu oklart hur stora skadorna är. I Moçambique, där vi i Evangeliska Frikyrkan (EFK) har arbetat under en lång tid, befaras antalet omkomna att öka. Enligt rapporter är 90 % av landets fjärde största stad Beira förstört. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. EFKs systerkyrka i Moçambique IUBM har vädjat om vår hjälp och vi startar nu en katastrofinsamling för att kunna ge akut hjälp till de drabbade.

Det var torsdag 14 mars som cyklonen Idai drog in över östra Afrika. Det är ett område som återkommande drabbas av extrema väderförhållanden.

- Skadorna är omfattande. Många människor har omkommit och ännu fler saknar hem, mat och sjukvård, säger Anneli Dagernäs, regionledare för EFKs arbete i Afrika.

Katastrofhjälp för att möta akuta behov

EFKs systerkyrka i Moçambique, IUBM (Igreja Uniao Baptista Moçambique), är en församlingsrörelse med församlingar i flera delar av landet, bland annat i de värst drabbade områdena. IUBM påbörjar nu katastrofinsatser för att hjälpa de drabbade i Beira. Behovet av förnödenheter som mat, sjukvård, rent vatten och någonstans att bo är mycket stort. Vi i EFK startar en katastrofinsamling för att samla in medel till dessa akutinsatser.

- IUBM finns i lokala församlingar i områden där förödelsen och behoven är enorma. Tillsammans med dem vill vi samla kraft för att kunna möta människors akuta behov. Vi står med IUBM och alla de som drabbats i bön, säger Anneli.

Så kan du hjälpa de drabbade

Behoven av hjälp är stora. Var med och stöd arbetet genom att ge en gåva till EFKs katastrofinsamling via Ge för livet.

  • Swisha till 900 5588. (Märk gåvan "Moçambique")
  • Sätt in din gåva på bankgiro 900-5588. (Märk gåvan "Moçambique")

Staden Beira vid Moçambiques kust är till 90 % förstörd efter cyklonen Idai. / Foto: Mercy Air

Kartlägger förödelsen och besöker drabbade församlingar i området

IUBM har hittills fått rapporter om att lokalerna till 16 av samfundets församlingar i Beira och området Dondo har förstörts. Eftersom telekommunikationen slagits ut nästan helt i de värst drabbade områdena är det mycket svårt att få uppdateringar på hur läget är. EFKs brasilianska partnersamfund CIBI, som vi har ett nära samarbete med i regionen, har utsända missionärer i Beira som de inte kunnat få kontakt med sedan cyklonen drog in över staden. I fredags, 22 mars, landade representanter från IUBM och CIBI/EFK i Beira.

- De är där för att se hur situationen är och få kontakt med missionärer och församlingar. Många befarar att förödelsen är större än vi vet idag, säger Anneli.

Få de senaste uppdateringarna på EFKs sociala medier

Ta del av de senaste uppdateringarna från Fabio Guimaraes och IUBM på EFKs sociala medier. Du behöver inte ha egna konton för att ta del av inläggen, men du kan inte gilla eller kommentera.

EFKs församlingar har sedan länge ett stort engagemang i Moçambique. I början av 1920-talet var missionärer från EFKs modersamfund med och startade IUBM.

Resurser för att samla in i församlingen

Behoven av akut hjälp är stora. Vill ni som församling vara med i katastrofinsamlingen på något sätt? Här finns en del resurser att använda.

Bild till PowerPoint

Filmhälsning från Anneli Dagernäs, ledare för EFKs arbete i Afrika

Staden Beira / Foto Mercy Air

Dina gåvor gör skillnad

Evangeliska Frikyrkan har en 120 år lång erfarenhet av internationellt arbete och ännu längre i Sverige. Rötterna finns, och hämtar fortfarande kraft, ur den starka folkrörelse som väckelsen utgjorde i Sverige i slutet av 1800-talet. Vår drivkraft - och vårt existensberättigande - har alltid varit att se Guds kärlek förändra samhälle och världen. Därför är det viktigt för oss att hålla våra egna administrationskostnader låga, så att dina gåvor hamnar där de gör just detta. Som insamlingsorganisation innehar vi 90-konto, vilket innebär att vi granskas av Svensk Insamlingskontroll Länk till annan webbplats. och med god marginal överträffar deras krav. Har du frågor kring hur pengarna används får du gärna kontakta oss på info@efk.se eller 019-16 76 00.

Ta gärna kontakt med oss inom EFK!

Jag svarar gärna på frågor om situationen och EFKs katastrofinsats!

Anneli Dagernäs
Regionledare för Afrika
+46-73-020 87 62

anneli.dagernas@efk.se