Pionjära pastorer grundar församlingar

Unocolla finns i Anderna i Peru och ligger 8 km utanför staden Juliaca på landsbygden och ligger 3800 m över havet. Människor lever utspridda i området och lever på det de själva odlar och textilvävnad. Eftersom det är mycket kallt på grund av höjden är inkomsten mycket känsligt för vädret. Det finns ingen församling i området och det finns en minibuss som kan ta människor till staden men det kostar pengar. Människor är fast i avgudadyrkan och är mycket påverkade av indiankulturer som quechua, som är mycket baserad på fruktan. Man besöker häxdoktorer som talar ut förbannelser över människor. Alkohol är också ett stort problem i området. Arbetet har fungerat under en 10-tal år men inte haft så mycket framgång tills pandemin började.

Vad har vi uppnått i projektet?

Lenin Pachao lever i området sedan några år tillbaka med sin fru Nelida och sina fem barn. En församling har planterats och det finns över 40 medlemmar men man har ett kontaktnät på ca 80 personer. Precis före att pandemin slog till började planerna för en social insats i samarbete med EFK, se projekt 49431. Projektet har försenats men pandemin och lockdown gav oss tid att planera mer. För församlingsarbetet som varit trögt under många år har pandemin gjort att fler människor sökt sig till församlingen. Flera kom till tro och under 2020 kunde åtta personer döpas totalt. Tre familjer som varit splittrade blev återupprättade och flera personer kan vittna om en förvandling i sina liv.

Vad vill vi göra mer?

  • I samarbete med EFK har vi precis kommit igång med en social insats utifrån församlingen. I en liten skala då pandemin fortsätter i landet.
  • Församlingen vill avsätta mer tid i bön i form av bönenätter.
  • Man planerar att döpa ytterligare fem personer.
  • En del renoveringar av ingången till lokalen kommer att göras.

Familjen hittade tillbaka till församlingsgemenskapen efter tio år

En av familjerna som kom till tro i början av arbetet följde inte med församlingsutvecklingen och lämnade församlingen under 10 år. Under tiden har församlingen försökt kontakt med dem men det har varit svårt. Efter 10 år kom en av deras döttrar till tro och döpte sig vilket lockade familjen tillbaka till församlingen. De togs emot med öppna armar och kände en stor kärlek från församlingsmedlemmarna. En sak som paret i familjen hade önskat sig vara att de skulle gifta sig på pappret och församlingen ordnade en fin bröllopsfest för dem och de kunde äntligen gifta sig.

Insamlingsnummer 49420

Vill du veta mer om projektet?

Hör gärna av dig till mig!

Anna-Maria Jonsson
Regionledare för Latinamerika och Iberiska halvön (Portugal och Spanien)
019-16 76 82
0703868231

anna-maria.jonsson@efk.se

Projektet kunde inte hittas

I de fall insamlingen till ett enskilt projekt blir större än årets behov kan dessa pengar komma att användas i ett annat liknande projekt inom samma fokusområde.