Anställda och arbetsgivare

På den här sidan har vi samlat information till dig som är anställd i en församling eller dig som har personalansvar.

Vill du som pastor ha ett vägledande samtal?

Coronatider har inneburit och innebär en stor omställning på många sätt för inte minst pastorer. Känner du behov av att få samtala om tjänsten, livet, vandringen med Gud… så hittar du här några personer som du gärna får kontakta. De finns alla med i ett nätverk runt detta med andlig vägledning i EFK.

Inga-Märtha Isacson

Finns tillgänglig dagtid för samtal efter överenskommelse. Inga-Märtha bjuder gärna in till sig i Kalbo (25 km söder om Katrineholm och 35 km norr om Norrköping)
Kontakt: mobil 073-6004954. Epost: ingamartha54@gmail.com (kommer inte vara tillgänglig juli och augusti)

Josef Bergdahl

Finns tillgänglig för samtal från och med slutet av september, efter överenskommelse.

Kontakt: Epost: josef.bergdahl@gmail.com . Sms 072-576 53 53.

Fredrik Lignell
Finns tillgänglig för samtal efter överenskommelse.
Kontakt: fredrik.lignell@ryttargardskyrkan.se

Matnyttig information till församlingsanställda och de med personalansvar i församlingen

Team Personal i EFKs organisation har här samlat matnyttig information till alla församlingsanställda samt de med personalansvar i församlingen såsom ordförande, kassör etc under coronatider.

Till dig som anställd

Slopad karensdag

Från 11 mars är karensdagen tillfälligt slopad och sjuklön beräknas från och med dag 1. Arbetsgivaren behöver inte göra några förändringar i lönehanteringen utan den anställde ansöker i efterhand om ersättning hos Försäkringskassan för karensdagen. Du kommer att hitta e-tjänsterna på Mina sidor på www.forsakringskassan.se Länk till annan webbplats..

Slopat krav på läkarintyg

Den anställde behöver inte visa läkarintyg förrän efter kalenderdag 14 under perioden man är sjuk. Detta gäller retroaktivt från 13 mars. Därutöver har Försäkringskassan beslutat att i nuvarande situation inte kräva läkarintyg till och med dag 21. För mer information se Försäkringskassans webbplats.
Kortfattat innebär detta att om du blir sjuk kan du vara hemma från jobbet i upp till 21 dagar utan läkarintyg. Om du fortfarande är sjuk efter 21 dagar måste du lämna in ett läkarintyg till din arbetsgivare och när du ansöker om sjukpenning.

Gäller det slopade läkarintyget alla sjukdomar?
Ja. Du behöver alltså inte ha läkarintyg under sjuklöneperioden även om du har annan sjukdom än just covid-19. Vi vill påminna om att det är viktigt att sjukanmäla sig om du är sjuk och se till att vila.

Vid stängning av skola

Om dina barns skola har stängt finns olika alternativ för dig som anställd:

 • Hemarbete
 • Föräldraledig
 • Komptid, flextid, semester
 • Tjänstledighet

Vi rekommenderar att du har en dialog med din chef om bästa sätt att lösa situationen just för dig och din familj.

Att arbeta hemma

Kom ihåg att hemarbete bygger normalt på överenskommelse mellan arbetsgivare och anställda. Tänk på arbetet på samma sätt oavsett om du jobbar hemma eller på ett kontor. Använd dig av fasta rutiner för start och slut på arbetsdagen, fika, lunch. Det är viktigt att du inte alltid är nåbar, utan att din arbetsdag har ett slut.

Till dig med personalansvar

Ersättning för sjuklönekostnader

Från och med 1 april kompenserar staten arbetsgivaren för alla sjuklönekostnader. I praktiken innebär det att ni som arbetsgivare betalar sjuklön från dag 2 till dag 14 som vanligt till den anställde. Därefter betalar Försäkringskassan sjuklönen precis som tidigare. Ni redovisar era sjuklönekostnader till Skatteverket och ersättningen sätts in på ert skattekonto. Denna åtgärd gäller från 1 april till och med 31 juli 2020.

Hemarbete

Vid hemarbete och förändrade förutsättningar att utföra sitt arbete i församlingen vill vi även dela med oss av några tips att använda sig av:

 • Ha regelbundna samtal med de anställda
 • Individuella avstämningar: digitalt, via telefon eller mail
 • Avtala om vilka arbetsuppgifter som ska utföras och tydliggör arbetsfördelningen:
  • Med vilka medel? Vilka tider? Hur meddelar man frånvaro?
  • Arbetstider gäller som vanligt
  • Viktigt att inte behöva vara nåbar efter ordinarie arbetstid

Resor

Sedan 13 mars har EFKs organisation infört reseförbud för alla internationella resor och sedan slutet av mars gäller det även alla tjänsteresor inrikes till och med 15 augusti. Under den här perioden kan beslutet även komma att förändras beroende på utvecklingen av situationen.

Arbetsgivaravgifterna sänks

Arbetsgivare får en lättnad i arbetsgivaravgifterna för löneutbetalningar under perioden mars-juni, då dessa sänks från 31,42 % till 10,21 % på lön upp till 25 000 kr för upp till 30 anställda.

Nedsättningen registreras på individnivå när man lämnar månadens arbetsgivardeklaration till Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Vi vill även uppmuntra er som arbetsgivare att söka ytterligare information på Arbetsgivaralliansens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ta gärna kontakt med oss inom EFK!

Kontakta mig om du har frågor!

${contact.email}