Så är vi missionella i social distansering

I coronatider är det självklart svårt att knyta nya och nära kontakter med främlingar. Men samtidigt tror vi det finns sätt att leva missionellt och förmedla helande och hopp även i tider av social distansering. Nedan finns några förslag på saker vi tror man kan göra och samtidigt följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer om fysiskt avstånd mm.

Vårda relationer vi redan har, till exempel med grannar

Var öppen för att grannar och andra blir mer mottagliga för evangeliet i en tid av kris. Kontakta människor du redan känner och bara fråga hur de mår, om de vill prata eller bara om det finns något du kan be för.

Verktyg som hjälper dig att dela evangeliet

Se till att du vet hur man kortfattat berättar något som Gud gjort i ditt liv och att du är bekant med enkla och relevanta metoder/modeller för att dela evangeliet.

Magnus A och Johannes Stenberg, som arbetar med pionjära frågor i EFKs Sverigeprogram, presenterar här olika modeller som hjälper dig att dela din tro med andra. I dessa videoklipp ger de konkreta tips och verktyg som du kan öva på själv eller tillsammans med någon annan. Redskapen kan hjälpa oss att vara mer förberedda när vi får frågor om vår tro. Klicka på symbolen längst ner till höger i filmerna för att visa i helskärm.

Fiskeredskap, film 1: Introduktion

Fiskeredskap, film 2: Tre cirklar

Fiskeredskap, film 3: Vittnesbörd

Fiskeredskap, film 4: Bön för nätverk

Närvaro på offentlig plats (utomhus)

Fundera på att sätta upp ett bokbord till exempel utanför bostadsområdets centrum dit människor får välja att gå för att få en kopp kaffe, ta en lapp med erbjudanden om hjälp, en broschyr eller en bibel eller annan bok ni vill att folk ska läsa. Använd handskar och låt det gärna finnas handsprit på bordet.

Följ Örebros exempel på hur man kan vara närvarande i den offentliga miljön:

Distribuera lappar med erbjudanden om hjälp

Lägg lappar i kvarterets brevlådor. Tänk igenom om och hur ni vill respektera ”Ingen reklam, tack”-meddelanden på brevlådor. Här är två exempel på lappar som ni kan använda er av:

Smågrupper/Gudstjänster utomhus

Fundera på om ni kan ha olika typer av samlingar utomhus. Risken för smittspridning är betydligt mindre utomhus än i slutna lokaler, men det är viktigt att hålla tillräckligt avstånd från varandra. Vittnesbörd och bibelläsning i mindre grupper fungerar bra, predikan kan vara mer utmanande. Att mötas utomhus ger olika fördelar och fyller en viktig funktion även i tider utan viruspandemi. Förutom att det är bra att vara synlig är detta något man kan bjuda med människor man redan känner till. Om man inte använder högtalare behövs inget tillstånd, men om man vill använda ljudförstärkning krävs tillstånd från Polismyndigheten. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sociala medier

Bönepromenader

Bönepromenader är väl i sig inte missionella, men när vi rör oss (på behörigt avstånd från varandra) i våra bostadsområden och ber för människorna där får vi inte sällan ett nytt perspektiv på dessa platser. Kanske stöter vi också på någon som vill ha förbön eller ett samtal.

Ta gärna kontakt med oss inom EFK!

Skicka gärna dina tips till mig så delar vi dem här på sidan!

Markus Sand
Programledare Sverigeprogrammet Växa

070-245 96 21

markus.sand@efk.se