Barn och familj

Det är inte alltid så lätt att få till det där med att be, dela tro och läsa Bibeln tillsammans i familjen. Söndagens gudstjänst och söndagsskola är för många av oss tillfället då det sker. Men kanske tiden vi nu lever i kan bli en tid av att skapa nya och goda vanor i familjen? Låta gudstjänst och söndagsskola flytta hem till köksbordet eller soffan? Låta det får nya uttryck och former! Och det behöver ju inte vara krångligt. Här finns några kreativa tips!

Uppdatering den 12 maj.

Från 1 juni blir det lättnader för idrotten, meddelar regeringen och Folkhälsomyndigheten. Det gäller bland annat tävling, match och läger för barn, publiktak på upp till 500 personer utomhus och 150 utövare vid tävlingar i skog, på vatten och väg. Denna info finns nu på deras hemsida:

  • Tävling och match samt mindre cuper utomhus och inomhus tillåts för barn och ungdomar.
  • Sommarläger och kollo tillåts för barn och ungdomar.
  • Tävling och match i mindre skala tillåts för vuxna utomhus.
  • Tävling för idrotter på väg, vatten och i skog tillåts för 150 personer.
  • 500 personer tillåts för publik med anvisad plats utomhus.
  • 100 personer tillåts för publik utan anvisad plats utomhus.
  • 8 personer tillåts fortsatt för publik utan anvisad plats inomhus.
  • 50 personer tillåts för publik med anvisad plats inomhus.

Samtidigt gäller fortfarande att alla ska ta hänsyn till allmänna råd och rekommendationer om att till exempel hålla avstånd. Det är dock ännu inte klart med vad som gäller för eventuella övernattningar, ålder för barn och ungdomar, vad som menas med mindre skala med mera. Mer info är alltså att vänta från Folkhälsomyndigheten.

Länk till denna info: https://www.rf.se/Nyheter/Allanyheter/lattnaderforidrottenfran1juni Länk till annan webbplats.

Innehåll på sidan:

Vi kan ha gudstjänst hemma!

Läs en artikel i tidningen Dagen om hur familjen Ottestig i Uppsala gjorde en enkel gudstjänst. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Varför inte göra er egen gudstjänstordning? Ta hjälp av lappar och pennor, skriv upp vad ni tycker ska vara med i er gudstjänst och hjälps åt att göra en ordning som ni sedan följer… och det är helt okej att börja med kyrkfikat!

Kungsportskyrkan i Huskvarna ställer om sin söndagsskola. När de inte har söndagsskola i kyrkan skickar de varje vecka ut ett upplägg av Kungalandet - Hemmagudstjänst som barnen kan fira tillsammans med sina familjer hemma. I Hemmagudstjänsten använder de sig av SöndagsskolaPLAY . De delar materialet varje vecka på sociala medier samt via mejl till de som önskar. Här är de pdf:er som de använt hittills:

Om du vill få tag på bilder eller vill ha originalfilerna för att kunna göra egna anpassningar, hör av dig till Rebecka Udd, som är verksamhetsledare för Kungsportskyrkans barnverksamhet, via e-post: rebecka.udd@kungsporten.com

Vi kan be hemma!

Kanske inte alltid så lätt att få till det där med bön? Men man kan be på en massa olika sätt:

  • Bön med ”pappersloppa”
    Vik en enkel loppa (instruktioner hittar du lätt på nätet). Färglägg de olika flikarna och skriv början på böner under dem, exempelvis: "Tack Jesus för… / Idag vill jag be att…/ Jesus hjälp oss att… / Jesus jag vill be…" Turas om att säga en siffra eller färg och se vad som döljer sig under fliken man får upp.
  • Dra nytta av fotoalbum och bilder!
    Titta och minns tillsammans. Tacka för upplevelser och händelser ni varit med om. Fundera tillsammans hur Gud varit med genom det. Be och tacka för personer ni ser på bilder och foton.
  • Gör böneburkar!
    Gör en burk för hjälp-böner och en burk för tack-böner. Skriv eller rita på lappar sådant ni vill be eller tacka för. Här kan man både ta upp lappar och fortsätta be för, flytta en lapp från bön till tack och givetvis fylla på med mer saker att be för.
  • Bön med legobitar!
    Dra nytta av en hög bitar i olika färger. Bestäm tillsammans att olika färger står för olika saker, exempelvis gult = sådant man tycker är jobbigt just nu, grönt = sådant man är glad för, rött = en person att be för… Berätta om era bitar för varandra, sätt ihop dem med varandra och be tillsammans.

Vi kan prata tro!

Här är några tips på hur man kan starta samtal om Gud och tro:

  • Vardagliga saker påminner om vem Gud är!
    Be var och en i familjen att hämta två-tre saker som berättar något om vem Gud är för dig! Samlas i soffan eller runt köksbordet, berätta om vad du kom att tänka på. Exempelvis: en varm och skön filt står för en Gud att vara innesluten i, en krukväxt om att Gud är skaparen…
  • Min favoritstory i Bibeln
    Hämta barnbiblar, bläddra och titta tillsammans på bilderna! Vilka berättelser har olika personer i familjen fastnat för? Varför just den berättelsen?
  • Smiley-snack
    I mobilen och på dator kan man hitta många olika smilies med olika uttryck: glada, ledsna, sura, busiga… Vilken smiley känner du dig som idag? Välj, berätta och prata! Påminn varandra om att Jesus älskar och förstår oss – hur vi än känner oss!
  • Måla och prata om en berättelse
    Bestäm er för en berättelse från Bibeln. Dra nytta av ett stort gemensamt papper och färger och låt alla hjälpa till att rita och måla, medan någon läser. Prata utifrån det som växt fram på pappret. Låt alla berätta vad de tänkte på när de målade sin del.

Boktips!

Hemmakyrka

Boken Hemmakyrka är en hjälp för exempelvis hemgrupper eller familjer, som vill läsa Bibeln tillsammans. Här finns sju samlingar med frågor, faktarutor och illustrationer, speciellt framtagna för att passa olika åldrar och erfarenhetsnivåer. Själva metoden bygger på nyfikna frågor, öppna samtal och kreativt utforskande, och kan öppna upp vilken bibeltext som helst! När samlingarna i boken är slut är det bara att fortsätta med andra texter i Bibeln. Materialet finns att köpa på www. http://salt.efs.nu/webbutik Länk till annan webbplats.

Andas med Gud

Gud längtar efter att få vara med oss, och inbjuder oss var och en till sin närhet. Eftersom vi är skapade olika, bjuder Gud in oss i sin närhet på olika sätt. Här hittar du 88 andliga övningar för att stanna upp och se Gud. Övningarna är en inbjudan till barn, tonåringar och vuxna – i enskildhet, i familjen, i grupper och i gudstjänster – att andas med Gud. Beställ från Nya Musik (se nedan)

Matprat

Dessa matprat-kort är till för att hjälpa familjen att få igång samtal om andliga frågor runt matbordet, som tillbedjan, tjänst, nåd och gemenskap. Låt alla kring bordet dela sina tankar. Beställ från Nya Musik. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kolla in utbudet hos bokhandeln Nya Musik!

Här finns helt enkelt massor av bra material, musik, filmer, andaktsmaterial… som funkar lika bra att dra nytta av hemma som i kyrkans grupper. Här hittar du Nya Musiks material för söndagsskola och barntimma. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Söndagsskola på nätet!

tidningen Dagens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. hittar vi dessa tips på färdiga samlingar att titta på tillsammans!

Söndagsskolaplay.se

Söndagsskolaplay Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du hitta 25–30 minuters långa program som motsvarar vad barnen brukar få i söndagsskolan så som sång, dans, dagens text och bibelord.

Uppsalapingst.se

Uppsala Pingstkyrkan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. spelar in och sänder sin söndagsskola med bland annat bibelberättelser på söndagarna.

Smash24

Filadelfiakyrkan i Stockholms söndagssola Smash med bland annat bibelberättelser och pysseltips finns också på nätet. Lättast hittar du dem via instagram, sök på filadelfiasmash Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Hillsong, Kidsonline

Ända fram till påsk kommer Hillsong Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. att lägga ut ett 25 minuter långt program med lovsång, bibelberättelse och köksbordssamtal i coronatider.

Seriebibeln.se

På denna sajt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har man samlat filmer med tecknade bibelberättelser, filmklipp från barnmöten med till exempel Åke Samuelsson och hans figurer Munken och Kulan, samt andra filmer med kristet budskap för barn. Här finns pyssel, målaruppgifter spel och recept.

Vischan

Korta barnprogram fulla av levande djur och enkla kompis-dilemman där djuren får hjälp av Bibelns berättelser. Sök på Vischan på Youtube! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Barnkyrkan i Ryttargårdskyrkan

Ryttargårdskyrkan i Linköping sänder Barnkyrkan på webben. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Grompis

Margareta Mörling, i Husbykyrkan, och grodan Grompis talar om Gud och kristen tro. Finns på youtube! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Guldgruvan PLAY, Korskyrkan Jönköping

Korskyrkan i Jönköping har nu börjat med program för barn i söndagsskolan. Det heter Guldgruvan och finns på youtube. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bjud in till uteliv!

När man inte kan ses inomhus och hemma hos varandra, passar det bra att istället ses utomhus!

Här är några saker man kan göra:

Gå på upptäcktsfärd i naturen och förundras över vilken fantastisk Gud vi har som skapat allt!

  • Försök lyssna in 5 olika fågelläten. Vet du vilka det är?
  • Hur många sorters blommor kan du se som slagit ut?
  • Hur många olika trädslag går du förbi?
  • Vilka insekter ser du? Vad är det för slags kryp?
  • Uppmuntra varandra att be korta tackböner för saker man ser: Tack Gud för solen, Tack Gud för sommaren, Tack Gud för…

Testa att fixa skattjakt med mobilen!

Via appen Xnote Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan man gratis göra egna skattjakter, tipsrundor, ge uppdrag… och annat kul. På olika platser i sin närmiljö kan man gömma virtuella meddelanden och frågor. Man kan använda det för en grupp barn, tonåringar eller vuxna. Länken till just din skattjakt kan du lägga ut på din församlings hemsida.

Lek en liknelse

Jesus berättar ofta berättelser och liknelser så att vi bättre ska förstå. Varför inte prova att leka och dramatisera berättelserna utomhus? Exempelvis fåret som blev hittat, skatten i åkern, kvinnans peng som blev hittad… Dra nytta av det som finns naturen, stenar, träd, buskar… när ni agerar och leker.

Ta gärna kontakt med oss inom EFK!

Jag jobbar med frågor som rör barn och familj!

Susanne Olofsson
Ledarutvecklare med fokus på barn och familj 70 %
019- 16 76 41
070-386 87 64

Mejla mig!

Skicka gärna dina tips till mig så delar vi dem här på sidan!

Markus Sand
Programledare Sverigeprogrammet

070-245 96 21

Mejla mig!