Unga och mission

Här har vi samlat goda exempel och erfarenheter i rörelsen på att engagera unga i mission.

Mentorprogram

Unga människor i vår rörelse som bär på en längtan att åka ut i mission har ofta först lång förberedelsetid framför sig innan det blir verklighet. Vi vill i samarbete med församlingar erbjuda dessa unga individer mentorskap under förberedelsetiden. Vi tror att det är viktigt att inte stå ensam under den perioden och att få stöd inför de många val som man ofta står inför. Har du någon i din församling som behöver stöd i att komma vidare i sin missionslängtan? Ta kontakt med oss! Hör av dig till Isabelle D i EFKs internationella program.

10 bästa tipsen för att engagera unga i mission

Vi har samlat goda exempel och erfarenheter i rörelsen på att engagera unga i mission. Hoppas tipsen kan vara till inspiration! Hör av dig till Isabelle D i EFKs internationella program om du har goda erfarenheter som du vill dela med dig av. Öppnas i nytt fönster.

1. Skapa en plan för unga och mission

Utveckla som församlingsledning och missionsråd en plan för hur barn och unga i din församling regelbundet ska få undervisning om mission och hur de regelbundet kan vara delaktiga i församlingens missionsarbete.

Så här kan en plan se ut:

 • En gång per termin får barn och ungdomar undervisning och information om mission.
 • En gång per termin får barn och ungdomar skriva frågor till församlingens missionärer.
 • Låt barn och ungdomar vara med och skapa bönestationer för missionen i gudstjänsten.
 • Låt barn och ungdomar vara med och arrangera ett insamlingslopp till Barnhjälpen.

2. Inspirera ledare för barn och unga

Låt barn- & ungdomsledare i din församling få undervisning och information om internationell mission. Om du behöver hjälp med den undervisningen kan du be en av Ambassadörerna besöka er (se tips 6 nedan).

Låt några av barn- och ungdomsledarna besöka ett av församlingens missionsåtaganden.

3. Håll kontakt med missionärer

Informera barnen och ungdomarna i din församling om vilka missionärer ni stöttar. Bjud in barn och ungdomar att be för dem och arbetet de står i genom till exempel bönestationer.

För att alla generationer ska få del av missionärsbesöket på gudstjänsten så kan en god idé vara att fråga missionärerna om något av det de presenterar kan göras innan barnen går till söndagsskolan.

En annan idé är att fråga om missionärerna kan träffa barn- eller ungdomsgruppen. Fråga om de kan berätta sin personliga berättelse, något som de unga kan spegla sig i.

Skapa möjligheter för barn och ungdomar att kommunicera med era missionärer. Det kan vara via teckningar, frågor, filmhälsning, sociala medier etc.

4. Insamlingskanaler för unga

Låt söndagsskolan ge via Barnhjälpen. Det ger en bra ingång att prata med barnen om mission och hur man kan vara med och förändra världen.

Låt barnen få vara med och ge kollekt. Vi lever i ett kontantlöst samhälle vilket gör att få barn har med sig kontanter till söndagsskolekollekten. Kanske kan ni erbjuda föräldrar möjlighet att swisha in kollekten, men ge barnen låtsaspengar som de kan lägga i en bössa?

5. Undervisningstips till samlingar

Det finns en del bra material framtaget av samfund och församlingar. Här är några tips som kan vara till hjälp för er. Har ni fler? Hör av er till Isabelle, i EFKs internationella program, Öppnas i nytt fönster. så kan vi hjälpas åt att fylla på listan!

 1. Andaktstext. Utgå från Luk 4:16-19 eller Matt 28:18-20 och gör till exempel en Tiktok om texten med tonårsgruppen.
 2. Söndagsskolematerial om mission (passar barn ca 3-12 år). Framtaget av Cornelia Newman för EFKs region Afrika och Barnhjälpen.
  1. Lektion 1: Underlag till lektion Pdf, 1.3 MB., film Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och tillhörande tidning Pdf, 12.1 MB..
  2. Lektion 2: Underlag till lektion Pdf, 2.9 MB., film Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och tillhörande tidning Pdf, 9 MB..
 3. PMUs Skolpaket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. vill öka barns nyfikenhet på sin omvärld. Här hittar du lektionstips, samtalsfrågor, film, tidning, lekar och FN-bingo (passar mellanstadiet).
 4. Söndagsskolematerialet Leva Livet Länk till annan webbplats. av Pingst Ung har en lektion om mission.
 5. Rafiki är Erikshjälpens lektionsmaterial som bjuder in världen i barngruppen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (årskurs 2-6). Genom bilder, filmer, tidningar och barns egna berättelser vävs viktiga funderingar kring värdegrundsfrågor, barnkonventionen och de globala målen in i undervisningen.
 6. Inspiration eller mall för att hålla i en ungdomssamling med fokus på internationell mission Pdf, 163.2 kB, öppnas i nytt fönster.. Upplägget är framtaget av Jenny Jonsson, samordnare för praktikantprogrammet StepOut, tillsammans med Samantha Davage och Elsa Enell, ambassadörer för EFKs internationella mission.

6. Få besök av en ambassadör

EFK har ambassadörer som gärna besöker din ungdomsgrupp för att engagera, undervisa och informera om internationell mission. Kontakta våra ambassadörer här.

7. Sänd unga på missionsresor

Det är en utmaning med tanke på klimatet att uppmuntra till resor, samtidigt som inget slår den erfarenhet som allt som oftast sätter spår långt fram. Hjälp därför unga vuxna i din församling att åka ut på en missionsresa, antingen genom att organisera en resa via era missionärer eller genom de resor som görs genom EFKs Internationella program.

Hör av dig till Jenny Jonsson i EFKs internationella program om du behöver råd relaterade till missionsresor och hjälp att tänka kring klimatfrågan. Öppnas i nytt fönster.

8. Möjligheter till praktik & Ett steg vidare

Flera bibelskolor erbjuder utlandspraktik, men det finns även andra sätt att som ung vuxen resa ut i mission och att få komma vidare i sin missionslängtan. Här har vi samlat olika möjligheter för den som vill testa mission eller nära sin missionslängtan. Öppnas i nytt fönster.

9. Satsa på missionsstipendier

Ni kan som församling uppmuntra och skapa möjlighet för unga att prova på mission (se förslag här ovan) genom att ge ett stipendium/bidrag för unga i mission. Kolla till exempel in Ryttargårdskyrkans hemsida och deras formulär för missionsstipendium. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

10. Övning för ungdomsgruppen: "Vem ska bli missionär?"

Tänk dig att du sitter i ledningen för en stor missionsorganisation. Ni har, precis som Evangeliska Frikyrkan, partners över hela världen dit det kan passa att skicka nya missionärer. Ni har dessutom flera missionärskandidater som är sugna på att åka ut. Det ni inte har är tillräckligt med pengar för att skicka ut missionärer till alla platser som har behov. Därför kan inte en av platserna få en ny missionär, vilken plats det är bestämmer du. Se pdf:en i tre delar och spela "Vem ska bli missionär?":

Ta gärna kontakt med oss inom EFK!

Vill du och din församling veta mer?

Isabelle D
Internationell samordnare 85 %

070-550 81 24

Mejla mig!